logo

tel. (22) 861-31-30

kom. 608-355-172

sekretariat@profuturo.edu.pl

ul. Przyszłości 4

05-082 Blizne Łaszcz.

Poniedziałek - Piątek

8.00-17.00 | Sekretariat

7.30-18.30 | Szkoła

logo

tel. (22) 861-31-30

kom. 608-355-172

ul. Kaliskiego 29A

01-476 Warszawa

07:30 - 18:30

Pon. - Pt.

Przygoda w kuchni rozpoczęta!

Pierwsze zajęcia gotowania już za nami. We wtorek po szkole rozchodził się zapach pieczonych jabłek. Wiele osób zaglądało do nas sprawdzić co tak pięknie pachnie. Wszystkim ciekła ślinka i z niecierpliwością zaglądaliśmy do piekarnika.
 
Jutro czeka nas drugie spotkanie, podczas którego będziemy robili pyszne zapiekanki z tuńczykiem i pieczarkami. 
 
Pieczone jabłka z bezą nadziewane rodzynkami i miodem 
 
Składniki, 4 porcje:
– 6 łyżek rodzynek
– 3 łyżki miodu
– 1 łyżeczka przyprawy piernikowej 
– 4 nieduże jabłka, np. Cortland
– 1 białko jaja
– 4 łyżki cukru 
 
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wymieszać rodzynki z miodem i przyprawą piernikową. Ściąć górne części jabłek wraz z korzonkami i nożem wydrążyć gniazda nasienne. W połowie wysokości i dookoła każdego jabłka zrobić nacięcie (co zapobiegnie zniekształceniu się i pęknięciu jabłka podczas pieczenia). 
 
Jabłka ułożyć w blaszce do pieczenia i wypełnić mieszanką z rodzynek. Piec przez 25 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 – 45 minut). 
 
W międzyczasie ubić pianę z białka i wciąż miksując dodawać stopniowo cukier, aż uzyskamy błyszczącą i gęstą pianę. Włożyć ją do wyciskarki do masy (dekoratora do ciast) z końcówką w kształcie gwiazdki (lub woreczka foliowego z wyciętą dziurką w jednym rogu).
 
Jabłka wyjąć z piekarnika, temperaturę podnieść do 240 stopni. Wycisnąć pianę na każde jabłko tworząc spiralę. Opcjonalnie bezę można posypać brązowym cukrem, ale nie konie
Zdjęcie do artykułu

jablko_pieczone.jpg

Comments are closed.