logo

tel. (22) 861-31-30

kom. 608-355-172

sekretariat@profuturo.edu.pl

ul. Przyszłości 4

05-082 Blizne Łaszcz.

Poniedziałek - Piątek

8.00-17.00 | Sekretariat

7.30-18.30 | Szkoła

logo

tel. (22) 861-31-30

kom. 608-355-172

ul. Kaliskiego 29A

01-476 Warszawa

07:30 - 18:30

Pon. - Pt.

Słodkie ananasy!

W poprzednim roku szkolnym na zajęciach „Przygoda w kuchni” uczyliśmy się robić ciasto naleśnikowe. W tym roku tę umiejętność wykorzystaliśmy, aby ciastem oblać ananasy i usmażyć je na patelni. Zapachy roznosiły się na całą szkołę. Jutro natomiast zamienimy nudne parówki w pyszne pajączki.   
 
Magdalena Hacaga
 
Ananasowe placuszki 
 
Składniki: 
1 puszka ananasów w plastrach
1 jajko
1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
odrobinę proszku do pieczenia
5 łyżek mąki
bita śmietana w sprayu.
dowolne owoce do dekoracji (opcjonalnie)
olej do smażenia 
 
Przygotowanie:
1. Ananasy odsączyć z zalewy. 
2. Mleko wlać do miseczki dodać cukier, jajko, mąkę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać, ciasto ma być gęste jak na naleśniki. 
3. Każdy krążek ananasa zamoczyć z obu stron w cieście i kłaść na rozgrzany olej, piec z obu stron na złoty kolor. 
4. Usmażone placuszki kłaść na ręcznik papierowy, aby odsączył się olej.
Ułożyć na talerzu i udekorować bitą śmietaną i owocami.
Zdjęcie do artykułu

ananas.jpg

Comments are closed.