W poprzednim roku szkolnym na zajęciach „Przygoda w kuchni” uczyliśmy się robić ciasto naleśnikowe. W tym roku tę umiejętność wykorzystaliśmy, aby ciastem oblać ananasy i usmażyć je na patelni. Zapachy roznosiły się na całą szkołę. Jutro natomiast zamienimy nudne parówki w pyszne pajączki.
Magdalena Hacaga
Ananasowe placuszki
Składniki:
1 puszka ananasów w plastrach
1 jajko
1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
odrobinę proszku do pieczenia
5 łyżek mąki
bita śmietana w sprayu.
dowolne owoce do dekoracji (opcjonalnie)
olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Ananasy odsączyć z zalewy.
2. Mleko wlać do miseczki dodać cukier, jajko, mąkę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać, ciasto ma być gęste jak na naleśniki.
3. Każdy krążek ananasa zamoczyć z obu stron w cieście i kłaść na rozgrzany olej, piec z obu stron na złoty kolor.
4. Usmażone placuszki kłaść na ręcznik papierowy, aby odsączył się olej.
Ułożyć na talerzu i udekorować bitą śmietaną i owocami.