Po krótkiej przerwie główny kuchmistrz wrócił do zdrowia i wraz ze swoimi uczniami przyrządzali dziś nadziewaną paprykę. Dla wszystkich, którzy mają ochotę gotować z nami w domu podajemy przepis.
Magdalena Hacaga
Faszerowana pieczona papryka
Składniki:
– 2 kolorowe papryki (czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa)
– 1/4 szkl. ugotowanej na sypko kaszy kuskus,
– 10 dag. mielonego mięsa indyczego,
– 1/2 jajka,
– 2 pieczarki,
– 1/2 cebul1,
– 2 plasterki żółtego sera,
– 1 łyżka oleju,
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki i cebulę posiekać, poddusić na łyżce oleju, wymieszać z mielonym mięsem, jajkami i kaszą, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z papryk odciąć czubki po stronie ogonka, usunąć gniazda nasienne, a środki wypełnić farszem, przykryć plastrami żółtego sera i odciętym wierzchem. Papryki zawinąć w natłuszczoną folię aluminiową, ułożyć w brytfannie i piec w 180°C. ok. 40min.