Pierwsze zajęcia gotowania już za nami. We wtorek po szkole rozchodził się zapach pieczonych jabłek. Wiele osób zaglądało do nas sprawdzić co tak pięknie pachnie. Wszystkim ciekła ślinka i z niecierpliwością zaglądaliśmy do piekarnika.
Jutro czeka nas drugie spotkanie, podczas którego będziemy robili pyszne zapiekanki z tuńczykiem i pieczarkami.
Pieczone jabłka z bezą nadziewane rodzynkami i miodem
Składniki, 4 porcje:
– 6 łyżek rodzynek
– 3 łyżki miodu
– 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
– 4 nieduże jabłka, np. Cortland
– 1 białko jaja
– 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wymieszać rodzynki z miodem i przyprawą piernikową. Ściąć górne części jabłek wraz z korzonkami i nożem wydrążyć gniazda nasienne. W połowie wysokości i dookoła każdego jabłka zrobić nacięcie (co zapobiegnie zniekształceniu się i pęknięciu jabłka podczas pieczenia).
Jabłka ułożyć w blaszce do pieczenia i wypełnić mieszanką z rodzynek. Piec przez 25 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 – 45 minut).
W międzyczasie ubić pianę z białka i wciąż miksując dodawać stopniowo cukier, aż uzyskamy błyszczącą i gęstą pianę. Włożyć ją do wyciskarki do masy (dekoratora do ciast) z końcówką w kształcie gwiazdki (lub woreczka foliowego z wyciętą dziurką w jednym rogu).
Jabłka wyjąć z piekarnika, temperaturę podnieść do 240 stopni. Wycisnąć pianę na każde jabłko tworząc spiralę. Opcjonalnie bezę można posypać brązowym cukrem, ale nie konie